EEN HOOPVOL PAROCHIEFEEST

Hasselt – Op zondag 30 januari 2011 vierde onze jonge Parochie haar patroonsfeest, de Synaxis van de Drie Hiërarchen. Dit gebeurde met de viering van de Metten en de Goddelijke Liturgie voorgegaan door Bisschop Athenagoras van Sinope, hulpbisschop van onze Metropoliet Panteleimon van België, in concelebratie met Priester Bart D’huyvetters (priester op rust in Mechelen). Priester Théophile Pelgrims was omwille van ziekte weerhouden. Vader Vitali Derewianka (Oekraïense Parochie van de Heilige Aartsengel Michaël te Genk – Oecumenisch Patriarchaat) was zich samen met zijn vrouw Frieda komen vervoegen in een geest van gemeenschappelijk gebed.

Ter gelegenheid van het feest waren het Moeder Maria en haar medezusters die de gezangen hemels vertolkten. Ze zongen in het Nederlands, maar volgens de Byzantijnse melodieën, iets dat vrij nieuw is en daarenboven heel geslaagd!

De leden van de Parochieraad waren heel blij heel wat gelovigen te hebben mogen verwelkomen en stellen zo vast dat er een nood en belangstelling is voor de aanwezigheid van een orthodoxe parochie in Hasselt.

 

 

Bisschop Athenagoras had het in zijn homilie over het vers 13 uit het 5e hoofdstuk van het Evangelie volgens Mattheus: “Gij zijt het zout der aarde; indien nu het zout zijn kracht verliest, waarmede zal het gezouten worden? Het deugt nergens meer toe dan om weggeworpen en door de mensen vertreden te worden”. “Gij, gij discipelen van me”, zegt Jezus, “Gij die voor Mij gekozen hebt en die zegt dat ge Mij wilt dienen en volgen, gij zijt het zout der aarde”. Bij eerste lezing is dit toch wel een vreemde gelijkenis; Jezus vergelijkt ons met zout. Toch niet zo bijzonder denk je dan. Hij had het over 3 functies van zout:

  1. De bewaringsfunctie: en dat was het eerste wat Jezus ook bedoelde, de belangrijkste opdracht voor zijn volgelingen. Weest als het zout der aarde, en probeer op de plaats waar Ik je gesteld heb het bederf tegen te gaan. Tracht daar waar je woont en werkt zo te leven dat ook anderen behouden worden.
  2. Smaak geven: Hoe zit het in dat opzicht met u en met mij? Geven wij smaak aan onze omgeving? Of komen we eerder als “flauw” over. Zijn wij in onze dagelijkse levenshouding smaakvol tegenover de anderen? Is, zoals een bekend Bijbelvers ons voorhoudt, onze “vriendelijkheid bij alle mensen bekend”? We moeten goed beseffen dat enkel op die manier ons getuigenis op een positieve manier in onze omgeving kan overkomen.
  3. Zout veroorzaakt dorst: Wie iets zouts heeft gegeten, die wil dringend wat te drinken, liefst een drank die de dorst goed lest. Wanneer we iets zout hebben geproefd, dan verlangen we nog het meest naar fris en helder water. We moeten ons leven met Jezus op zo’n manier trachten uit te dragen, dat anderen daar ook naar gaan verlangen. Ze moeten door hun contact met ons als het ware een verschrikkelijke dorst krijgen.

Aan het einde van de Dienst dankte Bisschop Athenagoras de aanwezige priesters, Moeder Maria en haar medezusters, maar ook de mensen van de kern van de Parochie die zich belangeloos inzetten voor de goede uitbouw van de Parochie en voor de uitstraling van de Orthodoxie in onze regio. Hij vond het heel jammer dat Vader Théophile er niet kon bijzijn. Hij was weerhouden door een zware griep en Mgr  Athenagoras vroeg diens echtgenote hem onze wensen voor een goed herstel over te maken.

Er volgde een ‘Agape’, een broederlijke maaltijd in de parochiezaal.

 

De dag werd afgesloten met een primeur: er werd een eerste Doop gevierd in de schoot van onze Parochie. De kleine Violetta (9 jaar), leerlinge van Mihaela Balan, werd er gedoopt on der naam Maria-Violetta en dit in aanwezigheid van haar mama, haar grotere zus, vrienden en parochianen. Haar lerares Mihaela werd haar doopmeter. Het was een ontroerend mooie dienst. De kleine Maria-Violetta was dolgelukkig. Ze werd in België geboren, maar is afkomstig uit Kazachstan. We wensen haar veel gezondheid en heil toe, en nog vele jaren.

Bisschop Athenagoras onderhield zich tenslotte ook met enkele leden van de kern van de Parochie over wat er in een eerste prille fase zou kunnen gebeuren van werkzaamheden aan het kerkgebouw.

Iedereen keerde met voldoening naar huis!


Klik hier voor: het fotoalbum. 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s