ONS PAROCHIEFEEST – SYNAXIS VAN DE DRIE HIERARCHEN

Hasselt – Op zaterdag 28 januari 2012 vierde onze jonge Parochie haar patroonsfeest, de Synaxis van de Drie Hiërarchen. Dit gebeurde met de viering van de Goddelijke Liturgie voorgegaan door Bisschop Athenagoras van Sinope, hulpbisschop van onze Metropoliet Panteleimon van België, in concelebratie met Aartspriesters Silouan Osseel (rector van de Parochie van Eindhoven) en Emmanuel Kazilas (rector van de Parochie van Genk) en Diaken Ciprian Popescu (parochie van Schaarbeek). De Eerwaarde Heer Simon Lambregs (priester van het Bisdom Hasselt) was zich komen vervoegen in een geest van gemeenschappelijk gebed.

Ter gelegenheid van het feest waren enkele leden van de parochie van Gent onze zangers komen vervoegen en versterken. Ze zongen voornamelijk in het Nederlands, maar ook enkele hymnen in andere talen en melodieën!

De leden van de Parochieraad waren heel blij heel wat gelovigen te hebben mogen verwelkomen en stellen nogmaals vast dat de aanwezigheid van een orthodoxe parochie in Hasselt niet zonder belang is en een leemte kan opvullen in het hartje van de Provincie Limburg.

Bisschop Athenagoras hield er een homilie over de merkwaardige figuren van de Drie Hiërarchen (zie hierna de volledige tekst van de homilie).

Aan het einde van de Dienst dankte Bisschop Athenagoras de aanwezige priesters, Eerwaarde Heer Simon Lambregs, de koorzangers, maar ook de mensen van de kern van de Parochie die zich belangeloos inzetten voor de goede uitbouw van de Parochie en voor de uitstraling van de Orthodoxie in onze regio. Er volgde een ‘Agape’, een broederlijke maaltijd in de parochiezaal.

De dag werd afgesloten met een voorstelling gebracht door de leerlingen van Mihaela Balan en twee leerlingen van Metaxia Niakas. De eerste groep bracht een klein toneelstukje en enkele muzikale intermezzo’s, alsook het zingen van enkele kerkelijke hymnen in meerdere talen. De twee zusjes (leerlingen van Metaxia) brachten iets rijkelijk over de viering van Kerstmis volgens diverse tradities en culturele achtergronden en een gedicht over de Heilige Johannes Chrysostomos. Mgr Athenagoras mocht er aan de jongeren enkele pakjes uitdelen.

Bisschop Athenagoras onderhield zich tenslotte ook met enkele leden van de kern van de Parochie over toekomstige projecten.

Klik hier voor: het fotoalbum.

Iedereen keerde met voldoening naar huis!


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s