Orthodoxe Jongerenbijeenkomst 2015

BIJEENKOMST ORTHODOXE JEUGD BENELUX (OJB-JOB)
16-18/10/2015

“Het Christendom is pas aan zijn begin”

IMG_3965

Met droefheid moeten we u melden dat dit de allerlaatste uitzending is in de reeks van het gastprogramma van de Orthodoxe Kerk in België, dit ten gevolge van een besluit van de Vlaamse regering. We betreuren dit besluit, genomen in een tijd waarin onze samenleving meer dan ooit nood heeft aan zingeving en houvast. We hoeven maar te verwijzen naar het groot aantal zelfdodingen in Vlaanderen!

In deze laatste uitzending laten we vier jonge mensen aan het woord: Raf Perris, Andonis Tarlizos, Keshia Kaloumé en Nicolas Peckstadt, over het Orthodox Jongerenweekend, dat in oktober 2015 in Brugge plaats had en 130 deelnemers telde.

Productie en presentatie: Metropoliet Athenagoras van België (Oecumenisch Patriarchaat)

© Orthobel – december 2015

https://www.mixcloud.com/orthobel/vrt-het-christendom-is-pas-aan-zijn-begin-orthodoxe-jongerenbijeenkomst/

Brugge – Tijdens het weekend van 16-18 oktober 2015 hield de Orthodoxe Jeugd van de Benelux haar jaarlijkse bijeenkomst, ditmaal in de stad Brugge. Meer dan 120 deelnemers (16-30 jaar) uit het hele aartsbisdom en uit andere orthodoxe bisdommen woonden de bijeenkomst bij, dit jaar rond het thema “Het christendom begint pas”. 

Op Vrijdag 16 oktober, na hun onthaal en inschrijving in het Centrum “De Karmel”, werden de completen gevierd. Op het einde daarvan verwelkomden Z.E. Metropoliet Athenagoras van België en de verantwoordelijke Priester Ciprian Popescu iedereen op de bijeenkomst van dit jaar. 

Na het ochtendgebed op Zaterdag 17 oktober in de kapel van het centrum, volgde de lezing van zuster Magdalen van het Patriarchaal en Stavropegiek Klooster van de H. Johannes de Doper en Voorloper te Maldon, Essex. In haar toespraak sneed zuster Magdalen het thema van de bijeenkomst aan op basis van haar ervaring, en beklemtoonde ze hoe belangrijk het is dat jonge kinderen opgroeien in een christelijke omgeving in hun familie, dat ze de heilige sacramenten van onze Kerk beleven en dat ze er actief aan deelnemen. Ze verwees eveneens naar de vrije wil die elke mens van zijn Schepper heeft gekregen. Haar toespraak verbaasde nogal wat aanwezigen, en leidde tot vele vragen.

Na de korte pauze werden de jongeren verdeeld in twee werkgroepen. De eerste, geleid door Geórgios Antoníou en Antónios Tarlízos, ging over de Byzantijnse muziekleer en vooral de gezangen van de Goddelijke Liturgie. De tweede groep, geleid door Christophe Beyer, bereidde prosfora en kollyva.

Na de maaltijd en de wandeling in de natuur rond het jeugdcentrum, waren de jongeren weer fris en monter voor de toespraak van archimandriet Syméon, higoumen van het H. Silouanklooster bij Le Mans (Frankrijk) over “Het christendom begint pas”. De vragen en de dialoog met v. Syméon die daarop volgde waren opbouwend en leken iedereen te interesseren.

Vervolgens hadden de jongeren de mogelijkheid om, verdeeld volgens de taal die ze spraken, interactieve workshops te volgen met als hoofdthema liefdesrelaties. De betrokkenheid was heel groot en het leek dat de deelnemers veel vragen hadden over dat onderwerp.
Na de vespers en het trisagion (kleine panichida) die gevierd werden door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, met kollyva die de jongeren hadden bereid, werd de avond verder gezet met “De slimste orthodox”-quiz en live muziek.

Op Zondag 18 oktober, de laatste dag, werd de Bisschoppelijke Goddelijke Liturgie gevierd, voorgegaan door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België. Oikonomos Konstantínos Kenanídis verwees in de homilie naar het Evangelie van de dag. Op het einde dankte Zijne Eminentie de organisatoren: v. Ciprian Popescu, Diaken Barnabas Genbrugge en Nicolas Peckstadt voor hun de prachtige organisatie van het weekend; de hoofdsprekers v. Syméon en zuster Magdalen voor hun leerrijke toespraken; de jongeren die het koor hadden gevormd en in het Frans, Nederlands, Roemeens, Grieks en Slavisch hadden gezongen, en alle jongeren voor hun aanwezigheid.

Na het middagmaal volgden de conclusies, waar de jongeren met de organisatoren de balans opmaakten van het weekend. Iedereen leek enthousiast en klaar voor de afspraak voor volgend jaar. 

IMG_3959

meer photos:HERE

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s