ONZE OECUMENISCHE PATRIARCH BARTHOLOMEOS VOOR OFFICIEEL BEZOEK IN RUSLAND

Moskou – Zijne Alheiligheid onze Oecumenische Patriarch Bartholomeos is voor een officieel bezoek in Rusland (22 – 30 mei 2010). Hij is er op uitnodiging van Zijne Gelukzaligheid Patriarch Kyril van Moskou. De Oecumenische Patriarch is vergezeld van Hunne Eminenties de Metropolieten Michaël van Oostenrijk, Ireneos van Myriofitos en Peristasis en Emmanuel Van Frankrijk, alsook van de Archimandrieten Elpidoforos Lambriniadis (hoofdsecretaris van de Heilige Synode) en Vissarion Komzias (Groot Prediker), van de Groot Aartsdiaken Maximos Vgenopoulos, de Groot Logotheet van de Heilige en Grote Kerk van Christus dhr. Theodoros Angelopoulos en Nikolaos Manginas (journalist-fotograaf).

Op zaterdag 22 mei 2010 heeft Zijne Gelukzaligheid Patriarch Kyril in hoogst eigen persoon de primus inter pares van de Orthodoxie op de luchthaven verwelkomd, vergezeld van enkele hiërarchen van de Russische Orthodoxe Kerk en alle aartspriesters-rectoren van de parochies van Moskou.

De volgende dag (23 mei 2010), de Zondag van Pinksteren, hebben beide patriarchen de Goddelijke Liturgie geconcelebreerd in de hoofdkerk van het Heilig Monasterium van de Heilige Sergius (Sergey Posad). In zijn toespraak heeft de Oecumenische Patriarch opgeroepen tot nauwe samenwerking. Ik sprak er ook over de onontbeerlijke rol van het Oecumenisch Patriarchaat in de panorthodoxe samenwerking en eenheid.

Op maandag 24 mei 2010 hebben beide primaten samen de Goddelijke Liturgie gevierd in de Kathedraal van Christus Verlosser in Moskou. Het was het feest van de Heilige Geest en tevens het naamfeest van Patriarch Kyril. ’s Namiddags had Patriarch Bartholomeos een ontmoeting met Premier Vladimir Poetin.

Op het programma staat o.m. nog een bezoek aan het oude Monasterium van Valaam en een verblijf in Sint Petersburg, waar de twee kerkleiders de Liturgie zullen concelebreren in de Kathedraal van de Heilige Isaak.

Klik hier voor: fotoalbum 1
Klik hier voor: fotoalbum 2

Bron: www.amen.gr

© Foto’s: N. Manginas – www.patriarchia.ru